Bogdan Cerovac, Zdeněk Folprecht

20000,00 

Portrét významné osobnosti v České a Slovenské hudební historii Zdeňka Folprechta od vynikajícího chorvatského sochaře Bogdana Cerovace.

Keramika, značeno: Bogdan Cerovac 1957, v. 36 cm

1 skladem

Kategorie: , ,

Popis

Zdeněk Folprecht (1900 Turnov – 1961 Praha)

Významná osobnost v České a Slovenské hudební historii 20. až 50. let 20. stol. Po maturitě na Reálném gymnáziu v Praze studoval na Pražské konzervatoři. Byl žákem Josefa Bohuslava Foerstera (1859 – 1951). Poté studoval kompozici na mistrovské škole Vítězslava Nováka a dirigování u Václava Talicha.

Jeho první slavná chvíle byla jako dirigent v představení Prodaná nevěsta v Lesním divadle v Krči. Od roku 1923 byl jako dirigent, sbormistr a korepetitor dosazen do formujícího se sboru opery Slovenského národního divadla v Bratislavě. Dále byl dirigentem amatérského Hudebního sdružení Slovenská filharmónia, které se stalo základem dnešní Slovenské filharmonie. Folprecht také sám komponoval.

S českými operami, např. s Prodanou nevěstou byl úspěšný i v zahraničí, ve Vídni, Varšavě, Bělehradě, Sofii nebo Bukurešťi. V Rumunsku mu král Michal udělil hodnost důstojník řádu rumunské koruny.

Zdeněk Folprecht zemřel 29. října 1961 v Praze a je pohřben na Vyšehradském hřbitově. 


Bogdan Cerovac (Roč 1904 – Mali Losinj 1969)

Vzdělával se v Pazinu až do roku 1920 nebo 1921, kdy celá rodina odešla do Lublaně. Pod vlivem svého středoškolského učitele Saši Šantela (který mu také vštípil lásku k hudbě) pokračoval v roce 1924 ve vzdělávání na AVU v Praze (prof. Obrovský a prof. F. Thiele). Po službě v armádě v Království Jugoslávie v roce 1929 cestoval po Německu, Švýcarsku a Francii, poté žil a pracoval v Praze.

Vytvářel převážně portréty realistickým způsobem, a drobné dekorativní plastiky z terakoty a dřeva. Zúčastnil se četných skupinových výstav v České republice, na Slovensku, v Německu a Švýcarsku.